Werkplaatsen

Werkplaats Samen leren, Samen doen – International School Hilversum

Gelijkwaardige samenwerking tussen mensen zonder en met een beperking


In het kader van Het Andere Gedicht worden ontmoetingen georganiseerd om verschillende doelgroepen met elkaar te verbinden. Onder de noemer ‘Samen leren, Samen doen’ gingen Luukje en Juliet, scholieren van International School Hilversum op bezoek bij Kim en Jaffar in grandcafé Bij Jooz! waar deelnemers van Sherpa werken. Ze leerden in twee ontmoetingen elkaar beter kennen en de derde keer volgden ze samen een poëzieworkshop.

Lees meer

Werkplaats Hogeschool Utrecht Social Work

Gelijkwaardige samenwerking tussen mensen zonder en met een beperking


Salma, Ikram en Dieuwke studeren Social Work aan de Hogeschool Utrecht. Tijdens hun vak sociale rechtvaardigheid werkten in het kader van Samen leren samen doen samen met Abrona Valkenier. Tijdens verschillende bezoeken aan het atelier is er op een laagdrempelige manier samengewerkt rondom poëzie. Schrijven en lezen gaat voor de bewoners van de Valkenier niet altijd even gemakkelijk, maar de studenten hebben met hun workshops veel enthousiasme voor poëzie losgemaakt.

Lees meer

Werkplaats Nationaal Monument Kamp Amersfoort

4 mei 2023 – Dodenherdenking Rusthof Amersfoort Natuurlijk, samen herdenken
https://www.amersfoort.nl/nationale-dodenherdenking-4-mei-amersfoort
5 mei 2023 – Poëzierondleidingen Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Op 4 en 5 mei 2023 dragen dichters met een beperking hun gedichten voor. Deze gedichten schreven zij naar aanleiding van hun bezoek aan Kamp Amersfoort.
Op initiatief van Special Arts staan gemeente Amersfoort en Nationaal Monument Kamp Amersfoort stil bij de ‘vergeten’ groep mensen met een verstandelijke handicap die werden vervolgd en omgebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Van de gedichten is een kaartenset gemaakt die in de Poëzieweek 2023 ter inspiratie is verstuurd aan alle burgemeesters in Nederland.

Lees meer

Het Verteldoosje scoort goed, blijkt uit de enquête

Deelname aan de activiteiten van Het Andere Gedicht is gratis. Het enige wat we terugvragen is of ateliers de enquête willen invullen, zodat wij weten hoe we het doen. En we doen het best goed blijkt uit de eerste resultaten! Hebben jullie de enquête al ingevuld? Nog niet? Doen! Het Andere Gedicht wordt er nog waardevoller door.

Lees meer

Workshops in de praktijk – speciaal onderwijs

Binnen Het Andere Gedicht worden er trainingen en workshops gegeven, waarin je de werkwijze van Het Gedichtenlaboratorium ervaart en gaat spelen met taal. Daar komt veel moois uit.

Poëzieworkshop bij VSO De Kleine Wereld in Gorinchem‘Wat ruik ik nou’?

Taalverleider Marijke de Val en stagiaire Tara Akkerman geven een poëzieworkshop aan leerlingen van VSO-school De Kleine Wereld in Gorinchem. Er zijn acht leerlingen tussen de 13 en 20 jaar. Binnen het thema Natuurlijk van Het Andere Gedicht hebben leerlingen en begeleiders een geur meegenomen. Een luchtje met een eigen verhaal.

Lees meer

Workshops in de praktijk – dagbesteding en woonlocaties

Binnen Het Andere Gedicht worden er trainingen en workshops gegeven, waarin je de werkwijze van Het Gedichtenlaboratorium ervaart en gaat spelen met taal. Daar komt veel moois uit.

Thomashuis Weerdinge – Drenthe
In het online Poëziecafé van november 2022 was Thomashuis Weerdinge de gelukkige winnaar van een poëzieworkshop. Gezellig aan de grote tafel is er verteld, geschreven en voorgedragen. Kijk hoe workshopgever Sietske aan de slag is gegaan.

Lees meer

Workshops uit het online Poëziecafé

In ons altijd verrassende poëziecafé hadden we een workshop over zelf geluiden maken en de onomatopee.

We vinden het natuurlijk altijd leuk om te zien hoe we deelnemers aan het Poëziecafé inspireren om later zelf aan de slag te gaan. Erik Langhout vertelde hoe je met je eigen stem geluiden uit je omgeving kunt nadoen en nodigde iedereen uit om te gaan experimenteren.

Gemaakt bij Atelier Appingedam

Je hebt geluiden buiten en er zijn geluiden binnen die je na kunt maken.

Lees meer

Werkplaats VSO De Heldring – ICC-er Nathalie Groenink vertelt

“Door het Verteldoosje zien we hoe ook wíj met poëzie aan de slag kunnen. Ook met leerlingen.”

Geïnspireerd door Het Verteldoosje wil VSO De Heldring in Amsterdam poëzie als onderdeel opnemen in het dagelijkse ‘taalblok’. ICC’er Nathalie: “In de taalblokken groeperen we onze 160 leerlingen op taalniveau. We hadden er al vaker over nagedacht hoe we met de verschillende groepjes iets konden gaan doen met poëzie. Maar het leek ons te moeilijk voor mensen met een verstandelijke beperking. Het Verteldoosje bracht daar verandering in. Ineens zien we hoe ook wij met poëzie aan de slag kunnen. Ook met leerlingen die niet kunnen lezen en schrijven, of niet goed kunnen praten. We zijn in de Nationale Poëzieweek van start gegaan met poëzieworkshops met de Taalverleiders van Special Arts om ons op weg te helpen.

Lees meer

Werkplaats Nieuw Woelwijck

Wij vinden het altijd bijzonder om terug te lezen welk effect onze trainingen hebben op de instellingen waar we ze houden. Eén van die plekken is dorpsgemeenschap Nieuw Woelwijck in Groningen. Nadat Remda onze Basistraining heeft gevolgd, is ze zelf aan de slag gegaan met poëzie in hun dorpsgemeenschap. Het Verteldoosje is daarbij een praktisch tool.
Remda Spoelstra vertelt: “Ik heb erg veel aan de cursus en de informatie nadien gehad. Poëzie is hier echt gaan leven op Nieuw Woelwijck!”

Lees meer

Werkplaats Stichting De Aanloop Hoofddorp

Voorzitter Lex Passchier vertelt: “In het dagelijks leven zijn veel gesprekken met mensen met een verstandelijke beperking heel praktisch: wil je koffie of thee, wat eten we vanavond. Praten over waar je bang voor bent, of over wat je lekker vindt, gebeurt veel minder vaak. In de gesprekken die tijdens het project ontstonden, kwam die persoonlijke beleving juist wel aan bod, ze kwam zelfs op papier te staan.” Een selectie van de gedichten is verzameld in de dichtbundel ‘Dichter bij De Aanloop’.

Lees meer